Posts

Showing posts from April, 2024

16. Päev

Image
Tulin jällegi kontorisse bussiga. Eilne töö jätkus, sain masinaga läbi EC2 ühenduse, kuid nüüd oli probleem kuni oli vaja internetiühendust et teenuseid alla laadida, mida teadagi ainult private IP-ga ei ole. Leidsime õnneks sellele hea lahenduse, mis ei vaja otsest Public IP masinatele panemist (oleks väga ebaturvaline):  (Ütlen ka ära, et selle praktika eesmärk ei olegi see projekt lõpuni teha, kuna selleks on tõesti väga vähe aega, vaid eesmärgiks on minul õppida rohkem nende süsteemide ja selle firma kohta, kuidas valmistatakse lahendusi ja kuidas neid hiljem klientidele esitletakse, need olid minu juhendaja enda sõnad.) Kui see oli korda saanud, hakkasin Ubuntu serverile AWX-i  HowToForge  juhendi järgi. Homme teen seda edasi.  Tagasi kodulinna jõudes läksin korterisse, sõin. ja läksin jõusaali, pärast seda oli juba tavaline õhturutiin.

15. Päev

Image
 Hommikul tulin bussiga tööle ja kui olin kontorisse jõudnud, anti mulle AWS litsents, kus saan paigaldada virtuaalmasinad (AWX server, Anbile control node ja 1 target Linux server). Uurisin AWS keskkonda ja peaaegu terve tööaeg üks kolleeg seletas mulle, kuidas seal kõik töötab. Oli ka mingi jama õigustega, kuid selle sai aja peale lahendatud Jõudsin paigaldada ainult AWX serveri, kuid ühendamiseks tuleb konfigureerida Session Manager, kuna kolleeg ei lubanud masinatele lisada Public IP-d. Seda hakkas konfigureerima see sama kolleeg. Kahjuks midagi muud teha ei jõudnud, kuna oli juba aeg rongile minna. Pärast tööd läksin korterisse, sõin, käisin jõusaalis, ja oli jällegi käes õhtune aeg.

14. Päev

Image
 Täna oli tegevuseta päev, kuna kõik poed ja keskused olid suletud. Hommikul oli tavaline rutiin, umbes kella 11:00 aeg läksin jõusaali. Tagasi kõndides muutus ilus ilm koledaks ja vihmaseks väga kiiresti ja sattusin kõva sajuhoo alla. Pärast lõunasööki korrastasime korterit. Omanik tõi meile ka uued voodipesud, nüüd on kõik värske ja hea. Hiljem rääkisin telefoni teel lähedastega, olin veidi aega arvutis, lugesin ja oligi kõik. 

13. Päev

Image
Täna hommiku polnud erilist tegevust jällegi koleda ilma pärast, hommikul olin arvutis, sõin lõunat. Umbes kella kolmest viis Virgo juhendaja oma sõbraga meid Rianxosse, kus ta sõber ostis endale uue auto. Tehingu ajal uurisime meie muidugi linna. Külastasime ka kohaliku kooli spordihalli, kus toimus parajasti koolilastel korvpallimäng. Kui olime tagasi jõudnud, läksid Virgo ja Artjom nendega kaasa Leoni koju, kus nad sõid merekarpe, Minul aga nende vastu isu ei olnud ning tegin selle asemel kodus endale veidi paremat toitu ja jõudsin ka teha trenni. Hiljem käisin ka paar poodi läbi, kuid see oli ka kõik.

12. Päev

Image
 Kuna mul dokumentatsioon oli valmis ja kontorisse minema ei pidanud, siis olin korteris ja vaatasin ainult paar Ansible videot. Hiljem käisin jõusaalis ja jalutasin veidi Kahjuks on viimased päevad olnud väga nigelad, kuid ilmateadet vaadates peaks pilvisus kaduma ülejärgmine nädal ja siis näeme taas säravat päikest ja ilusaid rannailmu. Õhtul läksime ja vaatasime üle kohaliku baari, kus leidsime palju huvitavaid inimesi.

11. Päev

Image
 Saabusin tööle suhteliselt vara, kuna rong millega tavaliselt sõidan, oli täis. Rääkisime juhendajaga üle mu dokumentatsiooni ja järgmised sammud, milleks on minule AWS (Amazon Web Services) litsentsi andmine, et saaksin oma lahendust virtuaalmasinatega katsetada. Ülejäänud tööpäeva uurisin YouTubest edasi, kuidas seda projekti üles seada. Tagasi tulles veetsin enamus aega arvutis ja trenni tehes, kuni lõpuks magama läksin

10. päev

Image
 Kuna täna tööd polnud, siis võtsin hommikut rahulikumalt, sain tagasiside oma dokumentatsiooni kohta, mis oli vägagi positiivne, kuid olid mõned vead, dokumentatsiooni alguses olin kirjutanud, et uuendused tehakse ainult Windows serveritele (alguses saingi sellest nii aru), kuid selle probleeme lahendasin kiirelt. Ülejäänud päeva avastasin edasi linna, ning leidsin ka üles surnuaia. Küsisime ka  hispaania keeles ühelt toredalt vanahärralt, kas ta annaks meile enda aiast ühe sidruni ja üllatuseks tõi ta neid meile suure poekotitäie.

9. päev

Image
Läksin täna Santiagosse varasema rongiga, mis kurvastuseks hilines peaaegu tund. Kui jõudsin kontorisse, tegin edasi lahenduse dokumentatsiooni. Alustasin projekti kirjeldusest ja nö sissejuhatusest, kus kirjeldasin miks on see lahendus hea, kellele ta vajalik on, mis probleeme lahendab jne.  Kui eelnev oli valmis saanud, kirjutasin rohkem projekti ülevaatest, kuidas see kõik peaks toimima, mis teenuseid kasutatakse, kuidas need omavahel ühendatakse, mis pordid peavad lahti olema, kus VLAN'ides masinad asuvad jne. Tegin valmis ka topoloogia diagrammi: Pärast tööd läksin korterisse sööma, seejärel läksin ühte huvitavasse kesklinnas asuvasse jalatsipoodi. Kui kõik oli üle vaadatud, läksin edasi jõusaali. Korterisse naastes elasin ennast veidi arvutimaailma sisse, rääkisin oma tüdrukuga, lugesin ja läksin magama

8. Päev

 Hommikul sõitsin Santiagosse. Kui olin kontorisse jõudnud, jätkasin oma tööd ja olin just paigaldamas windows serverile openssh serverit, kui hakkasin rääkima ühe kolleegiga ja ta seletas mulle paremini, kuidas ma peaksin sedaq tööd tegema. Pean alustama dokumentatsiooniga ja valmis tegema topoloogia. Pean ka kirjutama, milleks see lahendus vajalik on, kellele see on kasulik, mis probleeme see lahendab jne. Peale seda pean selgitama täpsemalt, kuidas teenused omavahel ühenduvad, mis pordid peavad olema lahti, palju servereid jne.  Pärast tööd läksin randa kus võtsin veidi päikest ja käisin ujumas. Korteris tegime mõnusat sööki, peale seda trenni, pesemine, lugemine, magamine

7. Päev

Image
 Hommikul läksime Santiagosse, et poodidesse minna, kuid meie õnnetuseks olid pühapäeval kõik poed suletud. Otsustasime siis poodlemise asemel linna vaadata, nägime ilusaid maju ning tänavaid.   Einestasime ka ilusa vaatega pingil süües burgereid. Tagasi jõudes oli juba päris hilja, tegin trenni, lugesin, magasin.

6. Päev

Image
Hommikul kohe peale ärkamist ja sööki proovisin minna kaubamaja jõusaali, kuid teenindajaid seal polnud. Siis läksin jällegi linna peale jalutama ja ostsin endale paar asja.   Hiljem, kui olin tagasi jõudnud, tegin endale süüa, passisin arvutis ja siis läksime Artjomiga randa. Pärast mitut tundi tulime tagasi korterisse ja nii see päev läbi saigi.

5. Päev

Image
Täna ma kontorisse minema ei pidanud, nii et kui olin ärganud, söönud, siis läksin arvuti taha ja alustasin tööga. Alustasin mitmete YouTube ansible tutorialite vaatamisega. Seejärel seadistasin Windows server 2022 valmis, panin peale WinRM'i ja nüüd on masin valmis ühendamiseks ansible serveriga. Esmaspäeval uurin edasi, kuidas ansible seadistan ja koodi Gitis hoian.  Pärast tööd läksime Virgo ja Artjomiga linna sööma ja pärast seda poode avastama, hiljem ka ujuma. Õhtul istusime niisama korteris ja ajasime juttu.

4. Päev

Image
Tänane päev algas varakult, kui pidin bussile minema. Bussiga tuli ka muidugi probleeme, kuna õige buss hilines umbes 20 minutit - jõudis siis, kui lootus oli juba kadumas. Kui olin jõudnud Santiagosse, võttis mind vastu minu kolleeg, üks tore naine. Läksime seejärel kontorisse, kus hakkasin kohe enda projektiga tegelema. Panin oma arvutile peale Virtualboxi, kuhu lisasin Windows 2022 serveri, ja ubuntu 22.04 (ansible ja AWX jaoks).   Esimesel tööpäeval palju teha ei jõudnudki, vaatasin enamus ajast, kuidas paigaldada WinRM ja tegin endale projekti loogikat selgemaks. Kell 14:30 läks mul rong tagasi Vilagarcíasse, kus sõin lõunat. Siis käisin korteris, läksin tagasi välja ja hakkasin otsima jõusaali, kuid hea saal jäi leidmata, eks homme uuesti. Selle asemel läksin ma randa ujuma. Pärast sai ka paljudes väikestes poodides käidud.

3. Päev

Image
Minu päev algas sõiduga kooli, kus üks kooli juhatajatest näitas meile klassiruume, tutvustas üleüldiselt kooli ja näitas ka meile nende võrgukappe. Veel näitas ta, kuidas ta oli ise automatiseerinud ära tervele koolile ja õpetajatele erinevad funktsioonid e-koolis ja kooli enda keskkonnas. Peale seda oli natuke linna peal jalutamist ja siis läksime me kõik koos ookeani vaatama, oli väga lahe näha esimest korda elus nii sinist ja selget vett.  Olime kolmes erinevas rannaäärses paigas, kus nägime lahe äärt, ookeani algust ja lõpuks suurt ookeani äärset randa. Päeva lõpus ronisime ühe lähedal asuva 600m mäe tippu, kus oli meline vaade linnale, lahele ja teistele mägedele.

2. päev

Image
Ärkasin hommikul kella seitsmest, Valdo võttis meid koos Aliciaga (üks kooli õpetajatest) peale kell 8:45. Sõitsime kooli, jõime kohvi, ja seejärel läksime Valdo ja Aliciaga Santiago de Compostelasse, kus alguses vaatasime üle mu töö ja ülesanded. Minu ülesandeks on Ansible projekt, mis playbooki abil teeb serveritele automaatselt uuendusi. Pean selle tegema git'i peale ja ajastama selle AWX abil.  Seejärel läksime selle imeilusa linna peale ajaloolisi hooneid vaatama.  Pärast seda kui olin kodulinna jõudnud, käisime poes, ostsime palju liha, kartuleid ja võileivamaterjali. Seejärel heidsin voodisse. 

1. Päev

Image
Esimesel päeval lendasime varahommikul välja Tallinna lennujaamast ja saabusime Brüsseli lennujaama, kus istusime igavledes mitu tundi. Kui edasilükkunud lennuaeg lõpuks kätte jõudis, sõitsime Portosse, Portugali. Seal võtsime rendiauto, millega sõitsime otse Vilagarcia de Aerousasse.  Einestasime, läksime korterisse ja sealt edasi voodisse magama.